HaberTermo Genel Diyanet Tarafından Belirlenen 2025 Yılı Fidye ve Fitre Bedelleri Açıklandı

Diyanet Tarafından Belirlenen 2025 Yılı Fidye ve Fitre Bedelleri Açıklandı

Ramazan ayının sonlarına yaklaşırken, Diyanet'in belirlediği 2025 yılı fitre bedeli gündemdeki yerini aldı. Oruç tutanlar ile oruç tutamayanlar arasında fitre ve fidye miktarlarıyla ilgili araştırmalar hız kazanırken, Diyanet'in 1 günlük fitre ve 1 aylık fitre parası açıklandı. Özellikle bayram sonrası fitre verilip verilmeyeceği konusundaki merak da arttı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ramazan Ayı ve Fıtır Sadakası

11 ayın sultanı Ramazan ayı 1 Mart Cumartesi günü başladı ve 29 Mart Cumartesi günü tutulacak son oruçla son bulacak.

Fıtır ve Fidye Miktarı

Ramazan ayı içerisinde ödenmesi gereken fitre ve fidye miktarı 2025 ve fitre ne zaman verilir henüz fidye ve fitre vermemiş vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 1 aylık fitre ne kadar 2025?

Fitre Miktarı ve Verilme Zamanı

Fitre ne zaman verilir, Bayramdan sonra fitre verilir mi, fidye ve fitre kimlere verilir? İşte Diyanet fidye ve fitre 2025 parası...

Fitre Miktarı 180 TL

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar olan süre için fitre miktarını 180 TL olarak belirlediKurul tarafından yapılan açıklamada, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yapılan toplantıda 2025 yılı Ramazan ayı için fitre miktarının belirlenmesi hususunun görüşüldüğü belirtildi.

Fıtır Sadakası ve Önemi

Toplantı sonrası alınan kararların yer aldığı açıklamada, şunlar kaydedildi:“Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı Ramazan ayından 2026 yılı Ramazan ayına kadar 180 TL olarak belirlenmiştir.

Fıtır Sadakasının Verilme Şekli

Fitre olarak belirlenen miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda maddelerinden ayni olarak da verilebilir.

Fıtır Sadakasının Amacı

Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir.” Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, 6/103-105).

Fıtır Sadakasının Zamanı

Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78 [1503-1512]; Müslim, Zekât, 12-21 [984-985]). Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür.

Fıtır Sadakasının Dağıtımı

Hz. Peygamber (s.a.s.), köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20 [1619]). Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *